Op woensdag 1 september slaan de schoolpoorten weer open en dat wil zeggen dat duizenden Vlaamse schoolgaande kinderen terug de baan op gaan met hun fiets. Gepakt en gezakt met een zware boekentas op de rug wordt het aanstaande woensdag terug een spannende dag voor veel kinderen. Sommigen onder hen zijn het gewoon om naar school te fietsen, voor anderen is het misschien de eerste maal dat ze zonder begeleiding van een ouder de openbare weg trotseren met hun stalen ros. Tijd om dus nog een laatste check-up te doen van je fiets!

Werken de remmen en is de ketting gesmeerd?

De remmen zijn een zeer belangrijk onderdeel om te checken. Remmen die niet goed werken kunnen immers levensgevaarlijke situaties opleveren. Zijn de remblokken niet meer goed of twijfel je? Vervang ze dan!

Door je fietsketting regelmatig te smeren, bol je beter en gaat je fiets ook langer mee. Vooraleer je van start gaat, raden we wel aan om ervoor te zorgen dat je ketting proper is. Een ontvetter of sopje van water en afwasmiddel, kan hierbij helpen. Let op! Bij extreme weersomstandigheden zoals veel neerslag of extreme hitte en droogte, smeer je de ketting van je fiets beter wat vaker in.

Rinkelt de bel en werken de lichten?

Zorg voor een goede en luide fietsbel op het stuur van je zoon of dochter. Zo kan hij of zij andere weggebruikers waarschuwen bij gevaar. Tip: monteer de bel op het stuur aan de andere kant van de dominante hand. Zo blijft de sterkste hand van je kind over om te sturen. Is je kind dus rechtshandig, installeer de fietsbel dan op het linkergedeelte van het stuur.

Controleer of de verlichting van de fiets van je zoon of dochter goed werkt. Is er geen vaste verlichting aanwezig op de fiets? Ga dan even langs een doe-het-zelfzaak of fietsenwinkel voor een set handige demonteerbare verlichting.

Op de fiets kan je nooit zichtbaar genoeg zijn! Zorg daarom bovenop je fietsverlichting voor extra zichtbaarheid door een fluohesje te dragen.

Zijn de banden voldoende opgepompt?

Zorg ervoor dat je banden niet enkel bij het begin van het schooljaar goed opgepompt zijn, maar maak er een gewoonte van om deze op regelmatige basis te controleren en bij te blazen indien nodig. Door de fietsbanden regelmatig op te pompen, fietst je zoon of dochter veel vlotter naar school. Een goed opgeblazen band zorgt er bovendien ook voor dat deze veel langer meegaat.

Extra tip: Is je kleine spruit een aantal centimeters gegroeid tijdens de zomervakantie? Denk er dan aan om de hoogte van zijn of haar zadel bij te regelen.

We hoeven niet te benadrukken, hoe belangrijk het is dat onze kinderen veilig van en naar school kunnen fietsen. Daarom kunnen we als volwassenen en ouders maar beter het goede voorbeeld geven en onze kinderen ervan bewust maken hoe belangrijk het is om geconcentreerd te zijn in het verkeer.

Terug naar overzicht